"Пре-създай града": за включването и промяната

Анна Димитрова

На 12 януари организирахме първото събитие от поредицата "Пре-създай града". Поканихме хора с идеи за позитивна промяна в града и хора, които биха ги подкрепили или просто искаха да научат повече. Създадохме приятелско пространство за споделяне и креативни идеи, зададохме провокативни въпроси и...магията се случи. Пет предприемача споделиха своите идеи и заедно с помощта на групата ги доизясниха, подредиха и получиха идеи и предложения за помощ. Проектите включват Музей на пчелата, проект за квартален компост, идея за градски градини за подправки и квартални кътове за вдъхване на нов живот на стари вещи. Вдъхновяващо, нали?

Решихме да вложим енергия в тези събития, защото вярваме в силата на общностите да решават проблемите си. Също така смятаме, че тези проблеми крият и много потенциал за предприемачески дейности. Тези форми на оциално предприемачество са малко по-различни от традиционните разбирания за бизнес и за тях включването и ангажирането са от критична важност. Ето защо:

- Социалните и екологични проблеми, с които се сблъскваме, са комплексни - няма ясни отговори и лесни решения. Ето защо имаме нужда от иновации, а иновациите се случват, когато излезем от "балона" и включим различни гледни точки и начини на мислене. Затова най-здравословното нещо, което можем да направим, мислейки за нов проект или инициатива, е да включим разнообразни хора в процеса на "избистряне" на идеята и по-нататъчното й осъществяване.

- (Социалните) предприемачески проекти, които включват заинтересованите страни от самото начало и които го правят с ясно намерение и подход, са по-устойчиви. Те не само успяват в най-ранен стадий да разберат истинските нужди и проблеми, които се опитват да разрешат, но и са по-успешни в привличането на хора, които да ги подкрепят дългосрочно - доброволци, съмишленици, инвеститори. Естествено сме по-првързани към идеи, в чието измисляне сме участвали и в чието осъществяване усещаме истински принос.

- (Социалните) предприемачи много често влизат в ролята на "буфер" между различни интереси и заинтересовани страни. Те работят в паралелни реалности - тази на социалното въздействието и тази на пазара. Вярваме, че ако предприемачът успее да ангажира тези заинтересовани страни чрез по-ефективни срещи и разговори, от буфер би се превърнал в "домакин" и дизайнер на процесите, които така или иначе се случват и би ги навигирал по по-добър начин.

Естествено, за да включваме и ангажираме добре, имаме нужда от правилните умения и нагласи. Ние, в Open Space Collective, сме приели за лична мисия да подкрепяме хора и организации, които правят живота по-добър, да ангажират по-добре. Пишете ни, ако можем да ви подкрепим.