За промените

Едно от предизвикателствата на традиционните организации и начин на работа е, че не са в синхрон с ритъма на живота. Точно когато имаме нужда от време с близките си хора, времето навън е подходящо за разходки, а не за стоене в офиса, или пък сме “забили” от работа и имаме нужда от почивка, тогава графикът неуморно ни притиска.

Иска ни се да вярваме, че това може да се случва по различен начин. И в големите компании, и при предприемачите. Самите ние преминахме през един етап от 6 месеца, донякъде планирано, донякъде спонтанно, в който си взехме почивка от активна работа в Open Space Collective и се опитахме да погледнем по-спокойно какво правим и какво ни се иска в бъдеще.

 

Имахме нужда от фокус в работата. Сякаш правихме много, но разпокъсани проекти и не винаги успявахме да им се насладим.

Вярваме в итеративния подход - беше изминала повече от година, откакто сериозно се захванахме с това начинание и не бяхме спирали, за да го осмислим.

 

Ани стана майка и това промени до голяма степен ритъма на нейното ежедневие и донесе нов фокус :)

Тони имаше нужда от почивка, както и от време да реорганизира другото си предприемаческо начинание - Отсреща в Пловдив.

 

Продължихме да работим основно дистанционно и мислим, че ставаме все по-добри, макар и да няма нищо по-ценно от живите срещи.

 

Какво правихме през тази половин година?

  • Зададохме си няколко въпроса: Какво ни носи удовлетворение в работата? С какви хора и организации искаме да работим? В кои начинания има бизнес смисъл?

  • Поканихме нашата приятелка и колежка Вихра (www.vihra.net) да бъде “домакин” на една наша вътрешна среща, в която да достигнем до отговори на част от тези въпроси;

  • Започнахме да реконструираме сайта си - като основно средство, с което казваме какво и как правим;

  • Мислихме и писахме, връщахме се в изходна точка, после отново ни осеняваше идея, сетихме се да съберем обратна връзка от приятели и партньори, отново писахме и накрая стигнахме до резултат, който усещахме, че ни представя по добър начин. Разгледайте новия ни сайт - ще се радваме на всякаква обратна връзка

  • Поставихме началото на два по-дългосрочни проекта, за които ще разкажем скоро.

 

Какво да очаквате от нас през 2018 година?

 

  • Фокусираме се върху проекти с по-дългосрочно въздействие, в които ангажирането на разнообразни хора е ключово. Съвсем скоро ще разкажем и за първия такъв проект, който започнахме с Greenpeace България с общността в Перник.

  • Създадохме програма за ефективни работни срещи, като надграждане на успешния ни обучителен формат със същото име. Продължаваме да сме посланици на темата и вярваме, че в организациите има нужда от по-структуриран подход към провеждането на срещи.

  • В разговор сме с международната мрежа “Лига на вътрешните предприемачи” (League of Intrapreneurs), за да станем техни посланици в България и да продължим темата за развитието на предприемаческия дух вътре в големите организации;

  • През септември (28-30) ще проведем следващото международно обучение по методите на Art of Hosting в България! Този път ще бъдем в Пловдив и с подкрепата на Фондация “Пловдив 2019”

 

Ще се радваме да разберем повече и за новото при вас - на по кафе, по мейл или по телефона. Насреща сме за вдъхновяващи срещи и съвместна работа.

 

Сърдечни поздрави!

Ани и Тони

Open Space Collective