Конференциите не са това, което бяха

Анна Димитрова

Или все още са, но това скоро ще се промени?

Колко често си тръгвате от събитие наистина заредени и с променена нагласа? Колко пъти това, което чувате от сцената, е по-интересно от разговора в кафе-паузата? Колко пъти на събитие с много участници се свързвате истински с хората около вас (и не, механичната размяна на визитки не се брои)? Колко често водите разговор с човек с крайно различна гледна точка?

Да, рядко. И причината не е във Вас. Причината е, че събитията, които посещаваме, най-често следват формати, които вече не отговаря на истинските ни нужди.

В свят, в който имаме неограничен достъп до информация, имаме малко нужда от поредната презентация или лекция. В свят, в който се сблъскваме с наистина комплексни предизвикателства, имаме все по-малко нужда от "5 лесни стъпки за...", споделени от някой "гуру". Имаме, обаче, все по-голяма нужда от смислени предизвикателни въпроси, които да изследваме заедно, от креативно сблъскване на гледни точки, от автентично свързване като хора, от това да запретнем ръкави и да търсим решения заедно - отвъд изкуствените роли на експерти и участници.

Как можем да преобърнем традиционните формати на конференциите, кръглите маси и панелните дискусии и да им дадем повече смисъл?

Няколко идеи от нашата практика:

Фокусирайте се върху това, което е настина важно за групата

С формати като Отворено пространство* (Open Space Technology) участниците имат възможност сами да създадат програмата на конференцията и да оформят работни групи по интереси около специфични предизвикателства и въпроси. Тогава експертите, които сте поканили, биха могли да се включат с опит и знания там, където наистина биха добавили най-голяма стойност. В така наречените unconferences, проведени с метода Open Space Technology, стотици участници могат да работят паралелно по десетки теми и в определени моменти да споделят с цялата група. Не вярвам някога да сте били на по-продуктивна конференция!

Срещнете различни гледни точки

Тук не става дума за дебати, в които се търси "победител", а по-скоро за възможността да създадем креативно пространство, в което хора с различен опит и гледни точки да работят заедно по дадена тема. Световното кафене* (World Cafe) дава възможност на разнообразни хора да участват наравно в обсъждането на дадена тема и в търсенето на креативно решение. Неслучайно, методът се казва Световно кафене. Чрез нефорамалната обстановка той позволява на хората да пренесат вдъхновяващите разговори от кафе паузите в центъра на конференцията.

Създайте пространство, което активира колективната интелигентност

Иновациите и новите идеи не се раждат в зали с екран отпред и хора, седящи в редица. Те се раждат в лабораториите, в работилниците, около масата в автентичен разговор. Ето защо, физическото пространство и подредбата в него имат голямо значение за това как участниците (не) участват. Сядането в кръг, например, е древна практика. Ето защо, методът на кръга* (Cirlce Way) се използва днес за важни разговори в големи компании и институции. Кръгът няма предна част, в него всички са равни и всички участват. А това неизменно е предпоставка за раждането на нещо ново.

Естествено, за да се случи това, всяко събитие и среща има нужда от човек, който да помисли за процеса, да подбере правилните инструменти и да създаде условия за участие - често този човек наричаме host (домакин). Ако искате да подобрите уменията си за дизайн и провеждане на по-включващи събития и срещи и да станете “host”, следете събитята и обученията, които организираме.

Ето и няколко снимки от малко по-различни конференции и срещи, проведени чрез методите на Art of Hosting:

*Тези и други методи са част от инструментите, които екипът на Open Space Collective използва в работата ни с екипи и групи.