Толкова хубаво го измислихме, а хората се съпротивляват

Наскоро бях на презентация на голяма компания, чиито ЧР отдел беше измислил чудесни идеи за подобряване на ефективността и се заформи дискусия как са се справили с “естествената” съпротива на служителите към промените.

 

Замислих се как приехме за нормално да налагаме решения на хората от позицията на по-умни, учени или опитни. Загубихме вяра в способностите, идеите и капацитета на собствените си хора. Тези, на които разчитаме да са отдадени, да ни прекарат през трудни времена и за които тръбим, че са най-ценния ни капитал. Какво ако просто ги попитаме за предстоящата промяна, включим ги в измислянето й и ги ангажираме в реализацията. Повече като съ-участници, а не като получатели. Със съзнанието на предприемач и творец спрямо това на пасивен потребител. Разбира се, че енергията е съвсем различна.

 

Сещам се за поредица от проекти, в които истински сме включвали екипа в измислянето на планове и проекти и никога не е имало съпротива към взетите решения. Не винаги е лесно - изникват много препятствия пред реализацията, но никой не оспорва идеята, в чието създаване е участвал.

 

“Хората нямат против промяната, имат против да бъдат променяни.”

 

 

Антон Вълков