За придобивките и хората

"Как да накараме служителите да се чувстват добре?"

"Какви придобивки ще ги мотивират повече?"

"Как да изглеждаме като хубаво място за работа?"


Понякога начинът, по който си задаваме въпросите, предопределя и отговорите. В търсене на магически начини за ангажиране и мотивация, компаниите се превръщат в забавачници на възрастни хора. От една страна стриктни правила и граници, а от друга - скъпи тиймбилдинги, подаръци, ваучери, почивки и храна в офиса. И рядко конкретен резултат за бизнеса.

И всичко това пропуска две основни неща:

  1. Когато третираме хората като потребители на услуга (условията на работното място), те се държат като такива - използват максимално всичко, което им се полага, критикуват, оплакват се и могат бързо да отидат при друг (при малко по-висока заплата или по-скъп служебен телефон). Ако започнем да ги третираме като съ-участници в бизнеса, те ще започнат да поемат повече отговорност, ще пестят ресурси и ще търсят нови възможности.

  2. Мотивацията идва от смисъла на работата, която вършим, а не от външните фактори като пари и придобивки.


Защо ни привличат толкова историите на успешните предприемачи? Съмнявам се, че е основно заради милионите, които натрупват. Притегля ни възможността да сме свободни, да творим, да реализираме мечтите си и да помагаме на другите да сторят същото.

Какво би било, ако заместим всички пари и усилия за "придобивки" и седнем да помислим какво би направило работата на хората ни смислена и удовлетворяваща? Така че и да носи стойност за бизнеса, и да им помага да израснат като личности и професионалисти.

Правилните хора ще ни намерят и без скъпа реклама. И после сами ще си организират тиймбилдинг - такъв какъвто искат, без да чакат разрешение :)

Изборът е наш.

---

Антон Вълков