Какво се случи на уикенд "Град за хората"

Обединени от вярването, че градската среда и качественият живот в Пловдив са в ръцете и на гражданите, 30 смели и вдъхновени хора се събраха в петък вечер в Отсреща, за да изследват и разработят своите предприемачески и творчески идеи. В помощ им се притекоха ментори с разнообразен опит и новаторски поглед - Ласка Ненова и Биляна Милева от БГ Бъди активен, Тодор Кесаровски и Ангел Бондов от сдружение |Не|Формално, Росен Такев и Васил Златев.

Участниците имаха възможност да сформират екипи около идея, която ги вълнува, и да преминат през интерактивен процес за дооформянето й. Ето и малко за всеки от четирите отбора:

За Бунарджика с любов

Този екип, воден от идеята за подобряване на пространства по хълмовете, с ментори Ангел и Тодор от |Не|Формално, се фокусира върху една постройка в подножието на върха на “Бунарджика”. Ето какво разказват менторите:

“За краткия период от време имахме възможност да представим и преведем участниците от нашия екип през част от основните принципи на placemaking подхода. Обект на изследването бе изоставена постройка и прилежащото ѝ открито пространство в подножието на тепе 'Бунарджика' ('Хълм на освободителите').

Трите placemaking принципа, които следвахме, бяха:

⭐️ Може да научиш много само чрез наблюдения - прекарахме сериозен период от време в пространството, наблюдавайки неговата динамика;

🔥 Общността е експертът - проведохме разговори с посетители на тепето относно техните нужди, проблеми и идеи за конкретната локация;

✅ Започни от нещо малко - направихме физическа провокация, повдигаща въпроси относно настоящето и бъдещо състояние на постройката и даваща връзка към анкета за намиране на съмишленици на каузата.

В допълнение към физическата провокация и анкетата, бе уговорена среща с районния кмет за бъдещето на мястото и бяха поставени основите на стратегически препоръки към предстоящата концесионна процедура за обекта.

Специални и огромни поздравления на невероятно мотивираните, усмихнати и енергични хора от нашия екип - бяхте страхотни!!! Благодарение на вас, само за 2 дни, успяхме да случим толкова много смислени неща!


Пространство за всички

По идея на Цвета Недева от фондация “За нашите деца” и Симона Юрукова, фокус на този отбор беше пространството в двора на бившия дом “Рада Киркович”, което да се превърне в място за социализация, срещи и интересни активности.

Екипът почти веднага се насочи към самото място, където приложихме част от placemaking подхода - наблюдение и изследване, разговори с хора от сградата. Установи се, че е необходимо събирането на доста допълнителна информация, свързана с текущия ремонт и екипът генерира много идеи за възможна трансформация. Следващите стъпки са в насока организиране на обща среща на всички ползватели на сградата и покана към тях заедно да намерят най-подходящия начин за създаване на смислено пространство в двора. Очаквайте подробности!


По-отговорни към отпадъците

С мотивация за по-чист и отговорен Пловдив, отборът разработи идея за кампания за разделно събиране на отпадъците от популярни заведения и повишаване на културата за отговорно отношение като цяло. Идеята е кампанията да може да еволюира и в социален бизнес на по-късен етап. По време на уикенда екипът, с ментор Васил Златев, посети квартал Капана и разговаря с граждани, собственици на заведения и наблюдаваха динамиката на мястото. Екипът ще работи съвместно и с платформата “Аз, ти, Пловдив” на БГ Бъди активен, която цели цялостна промяна на нагласите към градската среда и отпадъците в частност.

Здравословен начин на живот

Този отбор изследва различни варианти за насърчаване на по-здравословния начин на живот в Пловдив, намаляване на зависимостта от цигарите и повишаване на физическата активност. Екипът беше напътстван от Росен Такев, който ги преведе през различни фази на дизайн процеса и демонстрира как добрите идеи се раждат след много итерации.


logo_ovr-bg.png

Благодарим на всички за активното участие и позитивното отношение! Очакваме ви и на следващите уикенди - “Нови знания и умения” на 10-11 май и “По-здрав и чист живот” на 14-15 юни.

Предприемаческият уикенд “Град за хората” е част от проекта “Пре-създай Пловдив” и от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.