Какво се случи на уикенд "По-здрав и чист живот"

На 14-16 юни отново се събрахме в Отсреща в Пловдив заедно с разнообразна група, която се вълнува от по-здравия и чист живот.

Следвайки формат, в който даваме възможност на хора с конкретни предприемачески идеи да ги доразвият и предизвикат с помощта на останалите участници, работихме по три вълнуващи проекта:

“Боб и леща” - веган храна с мисъл към устойчивото развитие и нулевия отпадък

Ник и Кейси Гергови са отскоро в града и забелязват нуждата от повече места за здравословно хранене, които използват главно местни продукти и мислят за околната среда. По време на уикенда идеята им измина итеративен път от създаването на ресторант, през каравана за хранене и в крайна сметка като първи крачки решиха да се фокусират върху кетъринг на малки събития, за да създадат общност от клиенти преди да инвестират във физическо място. С подкрепата на участници в уикенда, успяха да получат първите си заявки за кетъринг на предстоящи събития. Оглеждайте се за вкусната и здравословна храна и усмихнатите лица на Ник и Кейси или “Боб и леща” (Lentil & Bean).

Споделена градска земеделска градина “Змеюва дупка”

Валери Йорданов сподели идеята си, за която мисли от дълго време да превърне земеделска земя, която притежава в покрайнините на града, в споделена градина. Идеята е да се изгради общност от хора, които да се ангажират с градината по различни начини и които да работят на принципа на кооператива. С помощта на групата Валери изведе и следващите си стъпки - дейности по популяризиране на идеята в социалните мрежи, връзка с други подобни общности и организиране на първо информационно събитие през есента.

Повече за проекта “Змеюва дупка” може да откриете тук.


“Осинови си баба”

С Анна Радева работихме по идеята й за обмен между активни хора от града и възрастни хора от селата. В основата на идеята е група от четири човека от града да “си осиновят” възрастен човек от село, като го посещават често, подкрепят го и “се абонират” за приготвена от него кошница с “благинки” - пресни плодове и зеленчуци или буркани със зимнина. Екипът направи кратко проучване със случайни хора и потвърди, че към идеята би имало интерес. Като първа крачка, Анна реши да събере група от трима приятели, с които да направят първия тест на идеята, който да документират в социалните мрежи, и на база на който да преценят как да развият проекта занапред.


Защо тези пространства са важни?

  • Възможността да обсъдиш идеята си в зародиш в сигурна среда е много важна за започващите предприемачи. Повечето съществуващи програми за подкрепа на предприемачи изискват да представиш завършена идея. Ние вярваме, че от зараждането на идеята до първата й “официална” версия има дълъг път, в който е най-устойчиво да включим разнообразни хора.

  • Тези формати предразполагат предприемачите да мислят за бъдещите си бизнеси по нов начин от самото им зараждане. През уикенда говорихме много за модели, основани на партньорствата, а не на конкуренцията; за демократични модели на управление; за ангажиране на разнообразните заинтересовани страни. Това често е по-важно от фокуса на самия бизнес, за да го наречем “социален”

  • На тези уикенди участваха наистина разнообразни хора, но всички те имаха нещо общо - мислещи, търсещи, правещи. Вярваме, че такива срещи на съвместно създаване поставят началото на общности от тези хора и ще взаимодействието им ще продължи във времето. Какво по-важно от това за развитието на всеки един град?

Какво следва?

Този уикенд беше последния от серията уикенди в проекта “Пре-създай Пловдив”. В средата на септември планираме закриващо събитие, което ще обедини участниците от трите уикенда, както и други активни хора от бизнеса, неправителствения сектор и местните власти, които се вълнуват от града.

Ако искате да се включите по някакъв начин освен като участници, пишете ни. Отворени сме за идеи и подкрепа!

Проектът “Пре-създай Пловдив” е част от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.

Проектът “Пре-създай Пловдив” е част от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.