За истинските (и трудни) разговори

Случвало ли ви се е да присъствате на работна среща, в която има толкова много неизказано, че чак ви става неудобно? В която сякаш има нещо друго, по-важно, което трябва да е в центъра, вместо повърхностния разговор или безсмисленото четене на слайдове, което се случва.


Както и в личния ни живот, така и в работата, онези срещи, които са истински смислени и водят до нещо (нови идеи, по-добри взаимоотношения, доверие, мъдри решения), са трудни. Не в смисъла на тягостни или досадни, а такива, в които всеки има възможност наистина да изрази себе си, без да играе роля или да трупа точки. В които истинските притеснения и надежди се споделят, където мълчанието не е неудобно. Онези разговори, в които тук и сега се случва нещо, което иначе не би се случило.

В нашата работа често показваме т.нар. “диамант на участието”, чиято средна част илюстрира “зоната на мрънкане” (на английски - “groan zone”) - онзи етап от разговора, в който не всичко върви гладко. Именно там се случва магията. Като организатори и водещи на срещи е важно да сме наясно с тази фаза. В нея всъщност много повече работим с невидимите неща като взаимоотношенията между участниците, свързването и доверието помежду им, отколкото с конкретното съдържание. Тук става ясно дали групата е готова да търси нещо ново, да експериментира, да бъде уязвима (представяте ли си някои хора да да си признаят, че не знаят отговорите!) или да продължи да работи както обикновено.

Не избягвайте трудната част от един важен разговор. Подгответе се за нея - не за да я контролирате, а за да подпомогнете колегите си да преминат през нея по най-добрия начин. Група, която заедно “се мъчи”, обикновено взима по-добри решения и е по-здрава като екип в края на процеса.Антон Вълков

* Статията е вдъхновена от публикацията на нашия колега, практик от мрежата Art of Hosting Крис Кориган “Make a wise decision”.

—-

На 27 септември организираме обучението “Изкуството на добрите срещи” - не пропускайте да научите повече и да работите по собствен проект!