Животът се случва между хаоса и реда

Наскоро се върнах от Кайро. Винаги когато говоря с някого, който е бил там, неминуемо се стига до разговор за движението по улиците. С нескрит ужас всеки споделя за липсата на светофари в 20-милионния град, за невидимите правила, за клаксоните, необичайните превозни средства и абсолютно налудничавите пешеходци, които изскачат от нищото. С една дума - хаос. Или ако погледнем по-добре - хаос, който обаче работи. 


И ако се замислим малко по-дълбоко, ще видим приликата с истинския живот и работата по комплексни предизвикателства в постоянно променящия се свят. Да се “придвижваш” успешно, означава да умееш да навигираш в полето между хаоса и реда. Там, където няма стриктен план, а достатъчно гъвкавост, за да се роди нещо ново. Там, където останалите участници са изцяло включени в процеса и допринасят за случващото се. Там, където трябва да се довериш на себе си и останалите, защото няма система “отгоре”, която да контролира. 

И както на пътя в Кайро, така и когато работим по предизвикателни проекти има практики, които помагат да бъдем успешни:

  • Да бъдем тук и сега. Плановете са хубаво нещо, но не и когато ни лишават от възможността да сме отворени да видим какво наистина се случва около нас и да реагираме адекватно. Да чуем, да осмислим, да променим курса ако се налага.

  • Да тестваме в малък мащаб преди да се засилим с пълна скорост в изпълнението на петилетен план.

  • Постоянно да изграждаме доверие между участниците в процеса и да създаваме среда, в която всеки може да допринесе по най-добрия начин за намиране на решение. 

Замисляте ли се дали твърде често не сте на автопилот в проектите си?

Анна Димитрова