Отново за конференциите

Да, писали сме за събитията и конференциите и преди. Най-вероятно ще пишем пак. Не самоцелно, а защото ни е важно. В сезона на събитията сме и темите са разнообразни, лекторите - също. Има нещо обаче, което ме човърка и което не ми се струва, че работи.

Говорим за бъдещето на образованието докато повтаряме модела “авторитет на подиум говори НА аудитория”. Познато от миналото? Говорим за радикална промяна в начина, по който работим, чрез “добри практики” и “10 стъпки за…” - ех, да беше толкова лесно.

И не пиша това, за да критикувам. А по-скоро да провокирам размисъл за алтернативи. Защото да събереш n хора, които се вълнуват от темата ти, за n часа на едно място е отговорност. И огромен ресурс. И привилегия.

Някои от темите, на които обръщаме специално внимание в нашата практика, за да създаваме алтернативни събития:

Преживяване (flow) - мислим за това, през което минават участниците в събитието. На ниво съдържание, енергия, пространство за осмисляне на казаното, свързване с останалите хора и забавление.

Съдържание - стараем се да размиваме разделението между лектор и участник и да създаваме условия за креативни разговори и за съвместно създаване. Опитваме да включим разнообразни участници, да излезем от балона. Ако не го направим, няма как да очакваме “иновации” - знанието ще си остане на нивото на това, което вече е било, на вчерашните слайдове.

Процес - обикновено събитията са част от някакъв по-голям процес. Особено когато говорим за комплексни теми, няма как да очакваме нещо революционно да се случи в рамките на един ден. Това, което обаче е твърде вероятно да се случи ако сме се потрудили по първите две теми, е да посеем семената за нещо по-дългосрочно, да запалим интерес. И тогава е важно да можем да ангажираме хората и да имаме покана за действие. Иначе нещата остават на ниво “догодина по същото време” и завъртаме колелото отначало.

Всяко събитие е процес и част от по-голям такъв и има нужда някой да помисли за неговия дизайн. Ако не - нещата се случват на автопилот, а там промяна и иновация няма.


—-

Анна Димитрова

На 27 септември организираме обучението “Изкуството на добрите срещи” - не пропускайте да научите повече и да работите по собствен проект!