Пре-създай града: пространство за учене и правене

Къде да отида, ако имам предприемаческа идея за града си и искам да я развия?

Къде да срещна съмишленици, с които мога да работя по вълнуващи въпроси?

Как да придобия повече увереност да захвана проекта, за който си мечтая?

Като хора, които обичат градовете си (в нашия случай това са Пловдив и София), тези въпроси от дълго време оставаха без отговор. Макар да има доста проекти и събития, които насърчават предприемачеството, сякаш не можехме да намерим нещо по-дългосрочно и с фокус върху развитието на града и решаване на проблемите му.

Докато целият ни опит с компании, НПО и държавни институции показваше, че е ключово разнообразни хора да имат време и място, в което да се събират и да мислят и правят неща заедно, сякаш градовете, в които живеем не предоставяха такова. И си казахме, че искаме да направим нещо по въпроса.

През 2016 година направихме първи прототип, в който се роди името “Пре-създай града” - заедно със сдружение Трансформатори в тяхното пространство в София. Събрахме почти 40 човека - граждани, мениджъри от бизнеса, предприемачи и дори  един общински съветник. Всички те работиха по пет конкретни предприемачески инициативи, като ги доразвиха и помогнаха на авторите да направят следващи стъпки.

Малко по-късно, през 2018 година, с подкрепа  от Фондация “Пловдив 2019” създадохме проекта “Пре-създай Пловдив” с подобно намерение. Започнахме с голямо международно обучение по методите на Art of Hosting, и надградихме със серия отворени предприемачески кафенета. Нещото, което ни вдъхнови истински, са трите уикенда в пространството Отсреща, в които в рамките на два дни граждани развиват своите идеи и инициативи с помощта на ментори.

Общо над 200 човека се включиха в събитията по проекта, не просто като слушатели, а като активни участници - със своите идеи, мечти и проекти. Рядко срещаме такава енергия и отдаденост в отворени събития.

Този опит ни дава увереност да продължим формата “Пре-създай града” като в момента сме в процес на дефиниране на следващия етап. Стигнахме до няколко основни извода, които вярваме са важни и за други организации, които се вълнуват от развитието на градските общности:

  • Общностите могат сами да решават проблемите си;

  • Градските проблеми крият в себе си и много предприемачески потенциал;

  • Има нужда от пространство за срещи, обмяна на идеи и съвместна работа - отвъд краткосрочни проекти и единични събития;

  • Резултатите под формата на разработени проекти не идват винаги веднага, но понякога и процесът и взаимодействието между различни хора е ключов за бъдещи резултати.

Пишете ни, ако темата ви е интересна и искате да се включите в следващите етапи на “Пре-създай града”.

Антон Вълков (Пловдив) и Анна Димитрова (София)